Wist je dat...?

We gaan ineens met de deur in huis vallen: Het Steen is niet het oudste gebouw van de Stad.  Om helemaal correct te zijn, het Steen is de oudste muur van Antwerpen.   Het gebouw/burcht werd 140 jaar geleden volledig van de kaart geveegd.


In de negentiende eeuw werden er grootse werken opgezet om de ganse rede van de rechteroever recht te trekken door de steeds groeiende havenactiviteit.  Zo werd de oude burcht in enkele weken tijd volledig afgebroken (zie foto boven).  Door één meerderheidsstem in het Schepencollege tegen de volledige afbraak werd een klein stukje van de muur behouden voor volgende generaties.  De Stad zag haar fout gedeeltelijk in en besliste om er een romantisch kasteel van te maken.  Ze gaven de opdracht aan architect Joseph Schadde & stadsbouwmeester Gustave Royers (die we kennen van de oa. de Handelsbeurs) om de pleister op de wonde te leggen.  Resultaat : een plan waar Disney jaloers zou op zijn maar ook hier, net zoals de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal of de Politietoren, niet helemaal werd uitgevoerd.

Het oorspronkelijke plan was om een beeldengalerij aan de wandelbrug toe te voegen (zie foto boven) maar de beelden zijn er jammer genoeg nooit gekomen.

De enige beelden die gerealiseerd werden stonden aan de toegangspoort: twee speciale leeuwen (zie foto onder)  De  beelden verdwenen door de jaren heen en werden vervangen door een werk van Albert Poels 'Lange Wapper'.Aangezien er zoveel tumult ontstaan is over verbouwingen vandaag lijkt het me een mooi plan om alsnog deze beeldengalerij te voorzien zodat er meer focus ligt op de kunst in plaats van het nieuwe stenen gedeelte.  Wat denken jullie?


Deze gevel uit de negentiende eeuw werd in de jaren vijftig afgebroken om meer open ruimte te creëeren voor het Scheepvaartmuseum.


Foto's : Felixarchief Antwerpen
Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x
https://player.gotolstoy.com/7zxw6r7mz85ze